REZISTENȚA la SCHIMBARE

Frica noastră de schimbare, de a păși în sfera unor noi realități, este atât de adâncă, încât ne agățăm cu disperare de lumea pe care o cunoaștem. Adeseori confundăm familiaritatea și obișnuința cu siguranța. 

ChallengeConfortul perceput a ceea ce este familiar ne face să trăim iluzia propriilor povești. Însă întrebarea asupra căreia ar trebui să medităm este:"Suntem cu adevărat în siguranță în cadrul acestor povești?" În loc să riscăm, ne agățăm de ceea ce avem și ne opunem incertitudinii necunoscutului. Am citit cândva o poveste despre o femeie care a înotat de-a lungul unui lac, ținând o piatră în mână. Când această femeie s-a apropiat de mijlocul lacului, ea a început să se scufunde din cauza greutății pietrei. "Aruncă piatra!", i-au strigat niște oameni de pe mal. Însă femeia a continuat să înoate, dispărând din când în când sub apă. "Aruncă piatra!" strigau și mai puternic cei care priveau. Femeia a ajuns în centrul lacului și părea că nu mai are putere. Din nou, oamenii o îndemnau :"Aruncă piatra!". În clipa în care femeia a dispărut sub apă pentru ultima oară, au auzit-o spunând: "Nu pot. Este a mea." Majoritatea dintre noi am petrecut prea mult timp împotrivindu-ne dramelor și nu am căutat înțelepciunea din fiecare aspect, credința și circumstanța nedorită. 

Împotrivirea ne închide în interiorul durerii emoționale a unei situații, în realitatea pe care vrem cel mai mult să o schimbăm. Rezistența apare din dorința ca situația și circumstanțele din prezent să fie diferite. Până și cea mai mică năzuință ca lucrurile să se schimbe poate crea stări multiple de împotrivire interioară. Fie că ne opunem întregii povești sau unei anumite părți, această rezistență ne creează dezechilibre lăuntrice. Acționează pe post de lipici, atașându-ne chiar de sentimentele și credințele de care vrem cel mai mult să scăpăm. Deși pare o acțiune inversă, primul lucru pe care este nevoie să-l facem pentru a ne vindeca este să acceptăm tot ce am respins. Ceea ce respingeți persistă. Dacă interpretați aceasta frază cu inima, veți avea puterea de a face schimbări permanente și sănătoase, în toate domeniile existențiale. Majoritatea oamenilor continuă să-și urască unele aspecte din viață. Nu contează ipostazele despre care este vorba: relațiile, părinții, felul în care arată trupul sau veniturile (lipsa lor)--deoarece împotrivirea și vindecarea nu se împacă. Așadar, în cazul în care alegeți să respingeți ceva în viață, dacă judecați, urâti sau disprețuiți acel aspect, vă garantez că problema va persista.

Împotrivirea ne neagă liniștea interioara si finalul fericit pe care ni-l dorim. Este motivul pentru care rămânem mereu la fel, ezitând să facem schimbarea necesarăA ne opune la a păși mai departe și în a ne înfrunta problemele, reprezintă cauza comportamentelor noastre repetitive. Respingerea a ceea ce este ne golește de energie vitală și ne blochează fluxul natural al evoluției. Pentru a ne transcende suferința, trebuie să ne depășim instinctul de a ține strâns de o situație și, totodată, să ne predăm alternativei de a nu mai opune rezistență la schimbare. Orice dorim să schimbăm, lucrurile de care ne este frică, care ne supără sau refuzăm să le acceptam (să ni le asumăm), ne vor menține legați de trecut, atașați de poveștile noastre și de credințele umbrei care le conduc. Abandonarea în fața a ceea ce este ne cere SĂ NE ÎNMUIEM INIMILE, să renunțăm la așteptările care subzistă în poveștile noastre și SĂ ACCEPTĂM ORICE NE PREZINTĂ VIAȚA.

business

Renunțarea în fața tuturor ingredientelor care ni le oferă viața ne invită să ne ascultăm cu urechi sincere mesajul mai adânc al durerii, fără să fim opriți de concluziile obișnuite emise de cutia umbrei. Numai atunci când vom accepta  faptul că NE AGĂȚĂM DE CONFORTUL POVEȘTILOR NOASTRE, vom putea renunța la a mai opune rezistența și vom dobândi înțelepciunea provenită din experiențele de viață. Doar prin luarea unei decizii de a ne folosi poveștile ca să ne iubim pe noi înșine, mai degrabă decât să ne pedepsim prin intermediul lor, vom reuși să ne eliberăm pentru a le utiliza în scopul în care au fost create.

Renunțați la rolul principal al dramei voastre și viața vi se va simplifica! Renunțați să vă mai gasiți scuze pentru a rămâne într-o situație nedorită și veți reuși să vă auziți CHEMAREA PROFUNDĂ A SUFLETULUI!

 

 

 

Selecțiuni din "Secretul Umbrei: Puterea de a-ți asuma propria poveste"( Debbie Ford)