SÂNGELE și TEMPERAMENTUL

            Știați că încă din epoca Chinei antice s-a luat în considerare legătura dintre temperament și grupa sanguină? Cu toții cunoaștem faptul că ne naștem cu un temperament iar caracterul este produsul a ceea ce dobândim în timpul vieții. Prin urmare, acesta este motivul pentru care, curioasă de a descoperii cât mai multe despre temperament și caracter uman, am aflat despre legătura strânsă dintre temperament și grupa sanguină, despre compatibilități și incompatibilități sanguine. Sigur că nu e obligatoriu ca, atunci când ne alegem oamenii pe care-i dorim în viața noastră, să le verificăm grupa sanguină și temperamentul, însă e recomandat să nu le neglijăm.

            compatibilitatea-grupelor-de-sangeConcret, umanitatea se împarte în patru grupe sanguine, independente de culoarea pielii, sex și vârstă: A, O, B și AB. Grupa sanguină O este denumită și „donator universal”, fiind singura care poate dona sânge tuturor celorlalte grupe sanguine, dar nu poate primi decât sânge O. Grupa AB, zisă „primitor universal”, poate primi sânge de la celelalte grupe, dar nu poate dona decât propriei grupe. Grupele A și B sunt total incompatibile. Deși nu îmi doresc să intru în amănuntele medicale referitoare la transfuzii sau alte elemente specifice, am amintit aceste compatibilități pentru că ele determină și specificul relațiilor.

            Curios, remarcabila concepție chineză s-a pierdut de-a lungul secolelor. Abia la sfârșitul secolului XIX, începului celui de-al XX-lea, un doctor din Franța s-a interesat de această pasionantă problemă. Mai târziu, și alți cercetători din lume s-au străduit să identifice relația dintre grupa sanguină și comportament, dar L.Bourdel este cel care a reușit cu adevărat să stabilească corelația puternică, demersul său fiind condus în manieră științifică, permințând să pună în evidență patru temperamente-tip corespunzătoare celor patru grupe sanguine:

            *subiecții cu sânge A sunt numiți ARMONICI;

            *subiecții cu sânge O sunt numiți MELODICI;

            *subiecții cu sânge B sunt numiți RITMICI;

            *subiecții cu sânge AB sunt numiți COMPLECȘI.

            Burdel a constatat că în comportamentul lor cotidian, subiecții din:

            -grupa A manifestă o căutare permanentă a armoniei cu anturajul lor și nu se dezvoltă decât în această condiție (sunt printre ființele cele mai sensibile și influențabile la mediul exterior);

            -grupa O sunt în mod natural (firesc) în „fază” cu mediul exterior, adaptându-se fără nicio dificultate;

            -grupa B, din contră, sunt puțin sensibili la mediu, trăiesc și se exprimă urmând ritmul lor propriu, destul de indiferenți la variațiile mediului înconjurător;

            -grupa AB reunește trăsăturile contradictorii ale celorlalte trei temperamente dezvoltând dificultățile în găsirea unui echilibru satisfăcător.

            ARMONICUL

         (grupa sanguină A)

            Armonicul este un introvertit, o ființă a cărei energie afectivă și psihică este orientată mai mult spre interior decât spre exterior. Comportamentul său este în general marcat de rezervă, acest aspect neîmpiedicându-l să „explodeze” atunci când „paharul e plin”. Este mai mult inhibat decât stimulat de concurență și sfidări. Are nevoie să i de arate încredere. Activitatea sa este mai curând discontinuă și nu muncește în mod eficient decât într-un mediu care îi este favorabil, mediu în care va da dovadă de o seriozitate exemplară și de un foarte bun spirit de sinteză. Armonicul, paradoxal, în momentele critice, va găsi mijloacele de a face față fără a se lăsa copleșit de fatalism. În ceea ce privește viața profesională, armonicul este atras de activități de creație și cercetare în toate domeniile. Relația cu superiorul ierarhic este determinantă. Adaptarea la o sarcină nouă este în general lungă dar, o dată acest obstacol trecut, va fi perfect operațional. Armonicul este cel care întâmpină cele mai multe dificultăți la începutul carierei.

            MELODICUL

        (grupa sanguină O)

            Melodicul posedă excelente facultăți de adaptare și multă ușurință în relațiile umane. Este un extravertit-tip, centrul său de interes este orientat spre ceilalți, spre exterior. Dotat cu o foarte mare curiozitate în toate domeniile, se dovedește a fi un excelent observator. Este stimulat de emulație, îi place competiția, lupta (dar în afara oricărei brutalități sau violențe). În același timp, activitățile sale se vor desfășura mai mult în lărgime decât în profunzime, deci cu risc spre dispersie, chiar de superficialitate. Posedă o imensă inteligență practică, îi plac călătoriile, simțind nevoia să se consume fizic. În ansamblu, manifestă o hiperadaptabilitate generală. Pe plan profesional, melodicul caută meseriile de comunicare și de îndemânare, potrivindu-i-se foarte bine profesiunile medicale sau paramedicale, gestionarea resurselor umane, activități comerciale.

            RITMICUL 

      (grupa sanguină B)

            Ritmicul este opusul Armonicului în multe puncte de vedere. Comportamentul său pare dur și inflexibil, ceea ce nu îl împiedică să cadă deseori în ipohondrie, dând atenție excesivă micilor necazuri de sănătate dar, pe un alt plan, să fie un prieten foarte sigur. Ritmicul nu este deloc adaptabil, pentru că evoluează în propriul său ritm, fără să-i pese prea mult de lumea exterioară. De aceea are multe deficultăți de a „se pune în locul altuia” și abordează problemele într-o manieră analitică. Este dotat pentru științe exacte (în special matematici), are sensul determinismului și al fatalității și caută cu pasiune adevărul (contrar Armonicului care este în căutarea frumuseții și armoniei). În viața profesională, Ritmicii apreciază ordinea și autoritatea. Ei au gustul organizării și abordează problema în manieră foarte metodică. Pe lângă acest fapt, sunt foarte puțin sensibili la monotonia sarcinilor. Meseriile din industrie li se potrivesc foarte bine.

            COMPLEXUL

        (grupa sanguină AB)

            Având diferitele caracteristici ale celorlalte grupe sanguine, Complexul este foarte bogat în potențialități, dar, în același timp, sfâșâiat de tendințe contradictorii. Vrea totul deodată, dar el este capabil să facă totul numai pe rând. Gusturile contradictorii fac din el o ființă agitată. Pentru a scăpa de acest disconfort permanent, Complexul dă dovadă de o activitate debordantă, ajungând până la surmenaj. Dar cum este neobosit, ritmul său de activitate nu are în general consecințe nefaste. Evident că rupturile bruște de ritm, schimbările continue de planuri, îl fac dificil de suportat de cei din jur. În plan profesional, evită meseriile monotone. Ținând cont de instabilitatea sa înnăscută, echipa de lucru căreia îi aparține trebuie constituită în mod judicios. Asocierea cu Ritmicul este destul de benefică.LCBD-blog-temperament

            CUPLUL în lumina psihologiei

            Acordul sau dezacordul între două grupe sanguine poate influența în mod remarcabil atracțiile sau respingerile spontane, în acest caz, intrând în funcțiune componenta „înnăscută”. Luând în considerare cele menționate ajungem la concluzia că:

*Armonicul se va potrivi cel mai bine cu Melodicul;

*doi Armonici vor avea dificultăți în a se alătura, ținând cont de hipersensibilitatea și introversiunea lor;

*Armonicul și Ritmicul sunt prea deosebiți pentru a se trăi împreună, la fel se întâmplă cu Armonicul și Complexul;

*Ritmicul și Melodicul vor coabita bine, la fel Melodicul și Complexul, ca și Melodicul cu un alt Melodic.

Constatăm că Melodicul care, pe plan biologic, aparține unei grupe sanguine O, donator universal, este cel care se „acordează” cel mai bine cu toți ceilalți.

Cercetări asupra legăturii între temperament și grupa sanguină s-au desfășurat și în Japonia, la începutul anilor optzeci, pornind de la un cercetător biolog austriac, biolog ce a formulat legile eredității (J.G.Mendel). Aceste cercetări au permis să constate că persoanele cu grupa sanguină O iubesc și știu să își atingă obiectivele fixate; cele de tip B sunt creative; cele de tip A sunt chibzuite iar cele de tip AB sunt descurcărețe.

Evident că sunt foarte multe de completat referitoare la subiectul abordat, gândindu-mă aici la stabilirea alimentației pe grupe sanguine, sau alte cercetări în care industria japoneză nu ezită să experimenteze tehnicile cele mai îndrăznețe de selectare în cadrul „managementului” personalului angajat. La fel de important este faptul că aceste trăsături de personalitate se completează în timpul vieții cu trăsături de caracter ce se clădesc în timp, creând personalitatea specifică și completă a fiecărui individ.