Cum recunoaștem MANIPULATORII?

Simpatici, seducători, la locul lor sau de-a dreptul tiranici, manipulatorii adopta anumite atitudini pentru a-şi atinge scopul, flatându-ne şi încântându-ne prin vorbele lor. Cine sunt manipulatorii? Cum procedează ei că să ne ţină în puterea lor? Sunt oare conştienţi de ceea ce fac?

manipulare-media1Manipulatorii sunt recunoscuţi ca experţi în a se ascunde sub diferite chipuri false, pe care le compun în funcţie de persoană, situaţia sau scopul urmărit. Masca manipulatorului simpatic este cea mai răspândită. Acest tip de manipulator este cel mai periculos pentru că îşi joacă perfect şi cu farmec rolul: vorbeşte cu voce studiată, este fermecător, foarte amabil cu ceilalţi, foloseşte cuvinte dulci şi este plin de veselie. Imaginea pe care vrea să o afişeze celorlalţi este a unei persoane sigure de sine pe care o admirăm şi ne-o dorim în preajma noastră, de la primul schimb de cuvinte. Procesul de manipulare este destul de discret pentru a nu fi uşor de observat, mai ales când manipulatorul foloseşte atitudini comportamentale plăcute. Ne e greu să refuzăm a veni în întâmpinarea nevoilor acestei fermecătoare şi simpatice persoane. Sunt plăcuţi în conversaţie, aparent modeşti, sunt generoşi în laude la adresa ta ştiind foarte bine să flateze.

Nu trebuie să ne îndoim de fiecare persoană deschisă şi plăcută, pe care o găsim simpatică. Din fericire le putem diferenţia. Persoanele care îşi afirmă în mod real aceste calităţi, nu au nevoie de artificii şi tertipuri pentru a fi apreciate! Aceste persoane sunt determinate, resping falsitatea în relaţiile cu ceilalţi, respectuoase şi echilibrate, fără să profite de încrederea celuilalt. Nu îşi ascund personalitatea şi ştiu să îşi accepte defectele dar şi calităţile.

Care ar fi trăsăturile unei persoane manipulatoare? Sunt multe trăsături care definesc un manipulator, însă câteva sunt vizibile:

1. Îşi schimbă atitudinile şi comportamentul în funcţie de persoane, situaţii sau scopul urmărit.

2. Evita să îşi asume responsabilităţi sau le transmite altora.

3. Invocă raţiuni logice, citate memorate, pentru a-şi ascunde obiectivele sale egocentrice.

4. Ştie foarte bine să pozeze în victima, pentru a fi compătimit (găseşte mereu o scuză în situaţia în care greşeşte). Se foloseşte chiar de "maimuţăreală comică" pentru a "adormi" eventualele bănuieli ale celeilalte persoane.

5.Ignoră ceea ce i se cere să facă (chiar dacă pretinde că tocmai se ocupă de problema respectivă).

6. Se foloseşte de principiile adoptate de ceilalţi pentru a-şi satisface necesităţile personale.

7. Minte.

8. Se foloseşte de minciună, deformează şi interpretează pentru a denatura adevărul.

9. Este egocentric.

10. Nu suportă să fie criticat şi neagă tot ce este evident pentru ceilalţi.

11. Ceea ce spune pare logic, contrar atitudinilor, acţiunilor sau modului sau de viaţă, care se desfăşoară total opus.

12. Nu ţine seama de drepturile, dorinţele sau necesităţile celorlalţi.

13. Flatează în mod repetat, ştie să dea impresia că îl preocupă problemele celorlalţi.

14. Acţiunile sale sunt deosebit de eficace în atingerea obiectivelor personale, dar în defavoarea celorlalţi.shutterstock 107588426

Ne punem întrebarea firească: Sunt conştienţi de ceea ce fac aceşti manipulatori? Uneori da, alteori nu, pentru că, de fapt, această formă de manifestare a personalităţii este un mod de apărare pe care îl adopta adesea în mod inconştient.

În ciuda aparenţelor, manipulatorul este o persoană nesigură pe ea. Manipulatorul nu poate trăi singur! Nu poate există fără prezenţa celorlalte persoane din jurul lui, deşi le ignoră dorinţele şi sentimentele, necesităţile şi durerile. Abilitatea să constă în a-i convinge pe ceilalţi că imaginea să concordă cu faptele sale. Nu poate trăi fără sprijinul cuiva, bazându-se mereu pe alţii. El nu îşi face probleme cu sine pentru că mereu găseşte următoarea victima atunci când simte că este în pericolul de a fi descoperit. Astfel, sunt convinşi că nu au nimic să îşi reproşeze văzând cum găsesc persoane dispuse să i creadă şi să-i ajute, acest fapt asigurându-le un sentiment de linişte şi împăcare cu ei înşişi.

Majoritatea adopta, contrar "moralităţii" invocate de ei mereu, comportamente imorale, care creează neplăceri şi suferinţe celor din jur, chiar dezechilibre psihologice. Lor nu le pasă de urmările faptelor proprii, atâta timp cât lor le este de folos. Chiar creează un scenariu în favoarea lor, prezentând fapta ca o "dovadă de iubire", de recunoaştere a valorii lor. Manipulatorul se foloseşte de adevărurile universale, de principii pe care le susţine cu tărie că modele ale vieţii proprii,dar nu este decât interpretare teoretică. Ştie foarte bine cum să ne oblige să percepem realitatea aşa cum o doreşte el şi cum să folosească propriile noastre convingeri şi învăţături pentru a ne destabiliza! Simpaticul manipulator este stăpânul absolut al contradicţiilor între ceea ce face şi ceea ce spune! Refuză să rezolve un conflict în care este implicat direct şi amână subiectul sub diferite pretexte; "Nu am chef acum!", "Nu vreau să discutăm despre asta!", "Iar începi? Încetează, mă oboseşte discuţia asta!", pentru că în final să nu îl mai abordeze niciodată. Brusc, nu mai vrea să vorbească cu noi, dispărând în tăcere, căutând o nouă victimă a manipulării lui.

Concluzie:

A admite că o personalitate manipulatoare relevă o stare patologică ne ajută, fără îndoială, să nu mai aşteptăm o schimbare din partea persoanei respective. Prin limbaj psihologic, acest lucru se traduce prin acceptare progresivă a separării sau despărţirii. Cu cât relaţia pe care o avem cu manipulatorul este mai puternică, cu atât perioada de acceptare este mai lungă. Dacă o depăşim, devenim insensibili la tot ceea ce face sau spune manipulatorul. Ajungem să ne amuzăm de manevrele sale şi vom fi surprinşi să constatăm că ele sunt chiar evidente. (semn bun) Vom fi mai puţin afectaţi de ceea ce se întâmplă cu el şi nu vom mai aştepta că manipulatorul să "se vindece".

Este trist şi regretabil, dar este singura soluţie de a împiedica relaţia respectivă să mai provoace suferinţă. E nevoie să apelăm la mai puţină sensibilitate şi mai multă raţiune!!!


(Idei inspirate din cartea „Manipulatorii sunt printre noi”-Isabelle Nazare-Aga)