Copilul tău este victima ETNOBOTANICELOR?

Consumul de etnobotanice a devenit o practică uzuală a liceenilor, un obicei al fiecărei petreceri la care merg adolescenții. Aceste substanțe sunt ușor de procurat, sunt accessibile în apropierea școlilor, în barurile unde merg adolescenții și chiar pe Facebook.   Consumul de etnobotanice este frecvent și tolerat în special în cadrul liceelor de cartier, iar consumatorii sunt în general elevi cu posibilități materiale mai reduse. Una dintre concluziile focus group-ului, la care au participat elevi și cadre didactice, este aceea că elevii din liceele centrale preferă consumul de marijuana. Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, în vreme ce un consumator de droguri devine "popular".4608-311815-etnobotanice1 92fdcbbecc

Părinți, nu stați indiferenți la acest fenomen !!Voi sunteți cei mai în măsură și primii care puteți face ceva ! Luați măsuri când descoperiți primele semne că ceva nu este în regulă cu copii dvs. Nu lăsați lucrurile să se rezolve de la sine, pentru că în felul acesta problemele tind să se agraveze. 

Adolescenții pot să cadă foarte ușor în capcana drogurilor, mai ales din cauza popularității în creștere a magazinelor de etnobotanice, dar și din cauza prietenilor sau a stresului.  Este important pentru părinți să știe care sunt semnele și simptomele care indică faptul că un adolescent a început să consume droguri. Primele semne sunt:

1. Adolescentul care consumă droguri poate începe să lipsească de la școală sau să o abandoneze complet. Notele lui vor avea de suferit din această cauză. El ar putea să-și piardă interesul în lucruri care altă data îl pasionau (sportul, de exemplu). El își poate schimba înfățișarea sau poate să acorde mai puțin timp igienei personale sau felului în care arată. Un alt semn poate fi un miros ciudat la el în cameră, de la diferite droguri care se fumează.

2. Apar schimbări de comportament . Copilul tău ar putea să devină brusc foarte pus pe ceartă. S-ar putea să își închidă camera, să te oblige să nu intri în ea. El și-ar putea schimbă prietenii sau ar putea începe să vorbească cu ei într-un limbaj codat. Un adolescent care se droghează va accesa site-uri pro-droguri și va deveni mai retras și mai deprimat. 

3. Vor exista încercări de a ascunde consumul de droguri. Adolescenții care se droghează încearcă de obicei să ascundă lucrul acesta. Folosirea picăturilor pentru ochi, a apei de gură sau a parfumului în abundență sunt doar câteva dintre strategiile lor. Unii folosesc și bețișoare parfumate sau sprayuri în cameră lor pentru a masca mirosul.

4. Dacă îți lipsesc bani din poșeta sau copilul tău îți cere bani constant, el s-ar putea să aibă nevoie de fonduri pentru a continua consumul de droguri. Alte simptome includ: scădere bruscă în greutate, vorbit neclar, schimbări în programul de somn, anxietate, hiperactivitate, agitație sau paranoia.  Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbarea în ceea ce privește modul de gândire, de a percepe  lucrurile din jur sau dispoziția persoanelor care le utilizează. Plante etnobotanice au efecte similare drogurilor, inhibă emisfera cerebrală stângă unde se găsesc funcțiile ce țin de raționalitate și activează emisferă cerebrală dreaptă a cărei funcție este intuiția. Plantele halucinogene induc efecte fiziologice și mentale care cuprind în special perturbări ale comportamentului, ale funcțiilor cognitive și ale percepției, care se pot perturba pânムla instalarea halucinațiilor, adică la modificarea realității.

0-222209-etnobotanice e036c50bc1Aproape 98% din produsele etnobotanice, vândute în magazinele de profil, prezintă pericol pentru sănătate, fiind vorba de plante cu efect halucinogen, dar și de plante obișnuite, stropite cu substanțe interzise. Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic în societățile occidentale moderne. Principalii consumatori de produse etnobotanice din România sunt adolescenți sau adulți tineri, iar în cazul celor care au început să consume produse etnobotanice, s-a constatat o degradare fizică și psihică în trei luni de la începerea consumului. Consumul de etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse le pot avea și, prin urmare, medicii nu știu ce tratamente pot aplica. Plantele etnobotanice halucinogene pot acționa asupra organismului în diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produse poate resimți diverse efecte fizice:

Dureri puternice de cap; 

Amețeli, senzație de greață și vărsături; 

Creșterea frecvenței cardiace; 

Creșterea tensiunii arteriale; 

Transpirație excesivă; 

Dilatarea pupilelor; 

Tremurături ale corpului. 

Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope sunt: 

Stări confuzionale a pierderea identității; 

Dispoziții schimbătoare; 

Atacuri severe de panică, senzație de moarte iminentă fără motiv, euforie, relaxare; 

Imposibilitatea de a se concentra și memora, diminuarea atenției; 

Probleme de raționament logic; 

Iluzii senzoriale și distorsiuni spațio-temporale; 

 Halucinații, senzația decorporalizării (ieșirii-expulzării din corp); 

Senzație de omniscientă(persoană se crede atotcunoscătoare); 

Frică, anxietate, angoasă, tristețe, iritabilitate, paranoia, etc. 

Ceea ce este deosebit de important de specificat este că anumite persoane pot manifesta halucinații deosebit de grave care pot deveni extrem de periculoase atât pentru ele, cât și pentru cei din jur.

 

  

 

sursa:www.ziare.com
www.asociația-profesorilor.ro