Sănătos într-o lume bolnavă

            Multe persoane se întreabă (pe bună dreptate) dacă este posibil să rămâi sănătos într-o lume „bolnavă”. De cele mai multe ori găsesc comentarii la postările mele, de genul: „e frumos să fie aşa dar e utopic”, „când eşti înconjurat de răutate, minciună şi nonvaloare, cum să gândeşti şi să reacţionezi ca un om cu alte valori?” etc.

            Eu vă asigur că DA, se poate! Şi o spun din propria mea experienţă, nu din cărţile citite. Cum este posibil să ajungi să faci faţă unei asemenea provocări a secolului în care trăim? Dându-ţi voie să te cunoşti, să-ţi cunoşti vulnerabilităţile şi punctele tari. Să-ţi cunoşti limitele de suportabilitate, modalitatea prin care reuşeşti să-ţi gestionezi mai bine furia, tristeţile, stresul şi anxietatea. Să conştientizezi dacă şi cât de mult îţi este influenţată starea ta de bine în faţa unor evenimente cotidiene. Să-ţi stabileşti care îţi sunt priorităţile şi ce loc ocupi TU în viaţa ta, cât de mult contează părerea celor din exterior pentru tine şi, poate, cel mai important aspect: CÂT DE BINE AI ÎNVĂŢAT SĂ TE ASCULŢI!

            Când vei avea grijă ca toate aspectele amintite mai sus să fie luate în considerare, vei reuşi să-ţi schimbi percepţia asupra unor situaţii şi, automat, comportamentul tău va fi diferit. Vei înţelege că unele reacţii ale oamenilor nu sunt provocate de tine, ci de ceea ce rezonează în interiorul acestora. Din păcate, numeroşi oameni îşi fac viaţa grea şi „împrăştie în jurul lor puroiul acumulat în gândirea lor”, îmbibând cu „miresme greu de suportat” atmosfera din jurul lor. Dacă îţi vei aminti că este numai o problemă a lor şi, aşa cum un corp bolnav nu poate da naştere unor copii sănătoşi, la fel şi o minte bolnavă nu va emite afirmaţii cu un „conţinut sănătos”. După ce ţi-ai amintit acest fapt, vei şti că e un consum fantastic de energie să-l faci pe celălalt să-şi schimbe modul de a gândi. Ce-ţi rămâne? Să TE OCUPI DE TINE! A sosit timpul să înveţi cum să supravieţuieşti în această lume într-un mod mai plăcut! Cu ce începem?simturi-publimedia-shutterstock

            Ne-am născut cu cele cinci simţuri (văzul, auzul mirosul, pipăitul şi gustul), chiar dacă sunt mult mai multe, luând în considerare faptul că pentru fiecare simţ, există un receptor. Oricum, cu cele cinci simţuri suntem cu toţii familiarizaţi. Ele „ne comunică” tot ce avem nevoie să ştim despre noi, despre ceea ce acceptăm, sau refuzăm, despre ceea ce ne este de folos sau nu, despre ceea ce ne face bine sau ne face rău. Preocupaţi de ceilalţi, de reacţia celorlalţi, uităm să ne intensificăm simţurile şi să ţinem cont de ceea ce ele ne comunică. Lumea de astăzi este prea aglomerată cu informaţiile care ne bombardează vizual şi auditiv cu o multitudine de impulsuri senzoriale, care sfârşesc prin a crea un soi de amorţeală. Câţi dintre voi, cei care lecturaţi aceste rânduri, vă faceţi timp să vă relaxaţi pe deplin de încântările unui apus de soare superb, de cerul înstelat sau de mirosul unei flori? Cât de implicaţi sunteţi în timpul ascultării unei melodii tulburătoare? Uităm că cele mai mari plăceri ale vieţii noastre, cei mai mulţi dintre stimulii care fac viaţa să merite să fie trăită derivă din cele cinci simţuri: ce vedem, ce auzim, atingem, mirosim sau gustăm.

            Propune-ţi, începând de mâine, să faci un scop din a „gusta” viaţa începând cu desfătările naturii: cerul, copacii, florile, întinderile de apă sau orice altceva îţi place să priveşti! În timp ce faci asta, concentrează-te pe ce simţi, ce miros detectezi, ce emoţie trezeşte în tine, cum simţi vântul pe piele, ascuţindu-ţi toate simţurile!

            Caută mirosurile plăcute: parfumul ierbii, a florilor, a unei plăcinte cu mere, a uleiurilor aromatice de lavandă, mentă, vanilie, portocale etc!

            Ascultă muzica pe care o iubeşti, melodii care-ţi relaxează nervii încordaţi şi muşchii corporali!

            Îmbrăţişează-i pe cei dragi! Mângâie animalele prietenoase şi fii conştient la ceea ce-ţi oferă acestă mângâiere! Scufundă-te într-o baie fierbinte în care ai pus sare de mare şi arome preferate şi fii atent(ă) la „îmbrăţişarea” apei, la fiecare muşchi cum se relaxează!

Nu mânca pe nerăsuflate, fă-ţi un scop din a descoperi fiecare aromă din mâncare! Savurează fiecare îmbucătură şi mestecă încet şi mult, bucurându-te de ceea ce trezeşte în tine activitatea de a mânca!

Cu cât îţi dezvolţi mai mult simţurile, cu atât mai mare este potenţialul de a te bucura de viaţă. Există o zicală care spune: „Fă ceea ce îţi place, pentru că atunci nu te vei mai simţi nefericit(ă) sau obosit(ă)!” Învăţând să fii atent(ă) la tine, te va afecta din ce în ce mai puţin exteriorul, corpul tău îţi va „mulţumi”, dăruindu-ţi o stare de bine!