Agonia COMPLEXULUI de INFERIORITATE

Eram într-un magazin de produse naturiste al unor amici de-ai mei, când uşa se deschide şi intră două fete. Plăcându-mi să analizez oamenii, le privesc şi zâmbesc văzând fețişoarele lor cu ten curat....

Una era vorbăreaţă, cealaltă cu o privire îngrijorată analizează tot ce se află pe rafturi, printr-o incursiune vizuală rapidă. Se apropie de amica mea şi întreabă:

medicamente


-Pastile de slăbit aveți?


        Am ridicat o sprânceană, suprinsă oarecum de întrebarea fetei...(Spun "surprinsă oarecum" pentru că am auzit de această "la modă" dorinţa de a fi cât mai slabă...) O privesc pe această fetiţă şi văd corpul ei care se prezintă în limitele absolut normale ale greutăţii pentru înălţimea ei, un corp care îşi cere drepturile de a deveni matur. Sânii, abia înmuguriţi, se zăresc de sub bluziţa neagră, iar abdomenul are rotunjimea întâlnită la persoanele care nu fac sport sau mişcare multă...fără a trece spre dizgraţios. Nu mă pot abţine şi o întreb:

-Sunt pentru tine aceste pastile?

Ruşinată, îmi confirmă cu o voce stinsă. Continui, intrigată:

-De ce? Nu înţeleg ce vrei să mai dai jos? Şi, scuze că sunt dureros de directă, nu ar fi mai indicat să faci mişcare, să alergi, să faci un sport? Eşti conştientă de efectele secundare ale acestor pastile? Nu uita că la un moment dat vei deveni mamă, iar acel copil are nevoie de un corp sănătos, nu plin de chimicale...

Cu cât pledoaria mea continua, cu atât poziţia corpului fetei se schimba...parcă dorind că eu să termin, se făcea tot mai mică, cocosindu-şi spatele. Am realizat că poate am fost prea directă şi fata nu se aştepta asta de la o persoană străină. Am continuat cu un ton blând şi cald:

-Eşti aşa de frumoasă şi de curată! Cine te vede cu adevărat, te apreciază, dar asta începe cu tine. Dacă te vei uita în oglindă şi îţi vei vedea frumuseţea ta, la fel te vor vedea şi ceilalţi. Ştii? Arăţi cum te simţi...ceea ce crezi tu despre tine, transmiţi celor din jurul tău! am încheiat eu zâmbind cât puteam de dulce.

Amicii mei au concluzionat:

-E decizia ei ce face şi cum face...Da, avem...Câte cutii doreşti? O cutie costă 85 lei.

Am realizat atunci că interesul vânzătorului este de a-şi vinde marfa şi de a face bani...restul nu contează. Am tăcut văzând cum fata dă banii şi ia cutia care-i va mutila corpul ce încearcă să se transforme într-unul matur.

Am plecat spre casă cu un gust amar.

Adolescentul-si-complexele-de-inferioritateŞtiaţi că aprox 80% dintre adolescenţi nu sunt mulţumiţi de felul cum arată? Dacă întrebaţi, aceşti tineri vă vor spune că nu sunt mulţumiţi de anumite caracteristici ale corpului lor. Se simt urâţi, lipsiţi de calităţi care să-i facă plăcuţi şi se gândesc la această problema tot timpul (ajungând la obsesie). Fetele se cred prea grase sau se îngrijorează de coşurile pielii, nu le place culoarea părului sau lungimea (desimea) lui, mărimea sânilor sau nu le place forma unghiilor şi aplică unghii false (nefiind conştiente cât de mult atacă soluţiile de lipit unghia naturală)...şi multe alte aspecte.

Nu contează cât de mică e problema, ea poate crea mari nelinişti şi depresii profunde. Cei mai mulţi tineri se analizează în oglindă şi nu le place ceea ce văd. Şi cum toţi suntem creaţi diferit, dacă nu se încadrează în tiparele frumuseţii atât de mediatizate, evident că găsesc ceva ce să nu le placă. Atunci se îngrijorează şi acel amănunt devine "catastrofă" care trebuie să o remedieze, indiferent de mijloace. Vă puteţi imagina pe cineva care se simte mizerabil şi deprimat pentru faptul că nasul nu e destul de mic cum este al colegei care e mereu înconjurată de băieţi şi admirată?

Ceea ce nu ştiu fetele este că ceea ce contează e ATITUDINEA!!! Atitudinea unei persoane arată: încrederea, respectul faţă de propria persoană, inteligenţa, etc. Asta atrage. Nu contest că şi fizicul contează. Dar asta nu înseamnă că trebuie să schimbăm la el ceea ce universul a creat. Suntem unici, fiecare în parte, şi irepetabili. Fiecare are particularităţile proprii care "construiesc" amprenta proprie. Corpul nostru cere îngrijire, întradevăr, dar asta nu înseamnă că îl maltratăm dându-i chimicale. El va răspunde, forţat de substanţele înghiţite, pe moment....dar se va "răzbuna" prin apariţia unor complicaţii organice, mai târziu. Aveţi nevoie de corpul fizic o viaţă!

Încercaţi, tineri minunaţi, să nu ascultaţi de "sfaturile" şi ironiile "prietenilor" care vă îndeamnă la aplicarea acestor cruzimi faţă de corpul vostru! Introduceţi mişcarea în programul vostru zilnic! Întâlniţi-vă cu prietenii la o alergare sau plimbare prin natură sau la o sala de fitness, în loc de un local unde ore întregi înghiţiţi fumul şi consumaţi băuturi pline de chimicale care nu fac atceva decât să vă instaleze celulita (atât de detestată de fete).

complexe

Faceţi-vă prieteni adevăraţi care va acceptă exact aşa cum sunteţi!

Nu daţi crezare şoaptelor pline de invidie şi răutate din jurul vostru!

Conduceţi-vă propria maşină pe lângă PRĂPASTIA COMPLEXULUI DE INFERIORITATE!

Renunţaţi la "spiritul de turmă" şi creaţi-vă propria personalitate, propriul caracter!

Cei mai mulţi adolescenţi respectă persoanele care au curajul să fie ele însele, chiar cu riscul de a fi batjocorite sau tachinate! Să nu aşteptăm admiraţia şi respectul celor din jur, dacă, în sinea noastră, nu ne respectăm şi nu ne admirăm!!!

IUBEŞTE-TE CĂ SĂ FII IUBIT(A)!